De Kanji (Japanse karakters) calligrafie, gedragen op de voorkant van de gi, betekent 'Kyokushinkai', de naam die Mas Oyama gaf aan de karate stijl die hij creëerde. Het bestaat uit 3 karakters. De Kanji 'Kan' betekent zoveel als 'huis', waarmee men de Kyokushinkai-gemeenschap bedoeld.

KYOKU betekent HET UITERSTE

SHIN betekent WAARHEID

KAI betekent SAMENWERKING

KAN betekent HUIS
Het Uiterste: Karate is een vechtmethode. Als je wilt leren vechten moet je dat leren door te vechten. Met andere woorden, wie wil leren zwemmen, moet écht het water in. Oyama zag het begrip "vechten" erg breed. Vechten kan je ook om iets te bereiken, een baan, een diploma, enz. Het komt er vooral op neer dat er sprake moet zijn van volharding en doorzettings­vermogen. De discipline om de juiste weg te blijven bewandelen, zelfs bij grote tegenslagen. Het bewandelen van het "Kyokushinpad" is een moeilijke, harde en vooral confronterende weg. Het grootste gevecht lever je achteraf gezien tegen jezelf. Vandaag overwin je wat je gisteren was en morgen overwin je wat je vandaag bent.
De Waarheid: Zijn systeem karate wordt "Full-Contact" genoemd. Er zijn in Japan uitstekende manieren ontwikkeld om het aan te leren. De beginner wordt er als het ware mee opgevoed. Eerst moet de basis worden geleerd. Een wereld bekende uitspraak van Mas. Oyama was dan ook: "To fight well, basic techniques have to be mastered". In een écht gevecht zal je aanvaller je écht voor de volle 100% willen raken. Dan is het geen spel, geen vorm, en zeker geen stoeipartij. Dan weet je wat het is om een trap in je maag te krijgen. Als je dit nooit hebt meegemaakt, nooit de ervaring hebt gehad, is dit een grote shock als het toch gebeurd. Dit is de reden waarom er "volgens de waarheid" wordt getraind. Als je jarenlang technieken hebt getraind, "alsof", is het niet meer mogelijk om je aanvaller daadwerkelijk uit te schakelen.
Samenwerking: Als je alleen ergens voor staat, zul je het dus ook alleen moeten opknappen. Maar hoe kom je tot zoiets. Door samen te werken met anderen ben je tot veel meer in staat dan alleen. Vooral in een leerproces worden de zwakkeren als het ware "meegezogen" door de sterkeren. Zo lever je prestaties die je, als je alleen zou zijn, nooit had kunnen bereiken. Maar ook door respect te hebben voor anderen ben je beter in staat om met elkaar samen te werken. Door met elkaar en van elkaar te leren. Dit geldt niet alleen in een dojo maar ook daarbuiten.
Veel tijd en training gaan vooraf aan het volledig begrijpen van de betekenis van deze naam.
Je kan natuurlijk een letterlijke vertaling geven zoals hierboven, maar de betekenis ligt meer in het "gevoel" van de mens die er mee leeft. Voor iemand die er mee begint is het geestelijk en lichamelijk een leerproces waar geen einde aan komt. Deze oneindigheid wordt weergegeven door het "Kanku"-symbool.